szerda, szeptember 12

Kezdetek, előzmények

Ez itt egy térd keresztszalag-szakadás naplója, egyelőre nem találtam hasonlót magyarul - és úgy tűnik, az emberek ki vannak éhezve az információra.

Disclaimer: minden térd más, nem szabad szó szerint venni. Lehet, hogy Nálad jobb, vagy netán rosszabb lesz a kimenetel... :/

  • T+0 - 2007. június 15, péntek: felesleges kilókkal küzdve ismét görkorcsolyával indultam munkába. Miközben lépek le egy járdaszegélyről, sikeresen elestem - pont olyan kiválóan, hogy a jobb sípcsontom a lábam alá "csúszott". Elkezdtem esni, miközben reflexből ellazítottam az izmaimat, nehogy meghúzódjanak. Nos valóban, az izmok nem húzódtak meg...

    Azt érzékeltem, hogy a göri kezd kicsavarodni a lábam alatt. Mivel a bokámat tartotta, az egész sípcsont fordult oldalra, majd a térdem roppant egy hatalmasat - ami akkor nem is volt ijesztő, lévén mindig is laza izületeknek örvendhettem. Még göriben el tudtam tipegni a következő buszmegállóba, ahol átvettem a cipőmet, és villamossal folytattam utamat. A lábam napközben dagadt be igazán, de nem cipónagyságúra, csak úgy látszott, hogy kicist nagyobb, mint a másik. (Jó, kollegám szerint hatalmas volt, de szerintem nem. :)
  • T+1 szombat: szülői rábeszélésre irány a János kórház (tudom, tudom, rossz választás...), célpont a traumatológia. 4 órás várakozás után röntgen, még egy óra várakozás, majd behívnak. Még én örüljek, hogy lesznek szívesek velem foglalkozni... Diagnózis: minimális húzódás, semmi szalagszakadás, 1 hétig fáslizás, 2 hét pihi, 2-3 hét alatt rendbe fog jönni. Nos, a Doktor Urat lebeszélném a lottózásról.
  • T+14 júni 29 péntek: még mindig dagadt, Jánosba vissza, válasz: semmi gond, még 3 hét...
  • T+21 júli 6: még mindig rossz és fáj, kicsit dagadt is. Ismerős ajánlására megyek egy térdsebészhez, aki meghajlítgatta, megnyomkodta a térdem, mely hálából hatalmasat reccsent. Terápia: Flector EP tapaszt tegyek rá, a dagadás le fog menni. Ha nem fáj, akár táncolhatok is vele.
  • T+23 júli 8: salsa koncert a Rioban, hát egye fene beállok - második forgásnál sípcsont ott marad, combcsont forog tovább...!!! HJA! Akkor ezt most itt inkább hagyjuk is abba. Szerencsére (vagy a rugalmas térdszorítónak guminak) rögtön visszaugrott a helyére, sőt, talán könnyebben is mozgott, de ez akkor is nagyon ijesztő volt.
  • T+25 júli 10, kedd: immáron orvos által ajánlott orvos, magánrendelő: Dr HI: szerinte nincs szalagszakadás, de a kicsúszós sztori gyanús neki, csináljunk MRI-t.
  • T+26 júli 11, szerda: MRI, eredmény: teljes szakadás, felvételen a szalag nyoma sem látszik...
  • T+27 júli 12, csüt: Dr HI: MRI is lehet pontatlan, nagyon stabil a térdem - először próbálkozzunk konzervatív kezeléssel: gyógytorna 2-3 hónapig, nézzük meg, mi lesz belőle. Azt mondja, neki magának sincs szalag a lábában, és vígan síel mellette. Internetes források szerint valóban hasznos a torna, és sok helyen említik a konzervatív kezelést, mint opciót, de a betegek tapasztalata szerint igazán csak műtét tudja helyreállítani a lábat. A tánchoz viszont fontos a 100%-os térd, főleg a forgásoknál... No, de bízunk az orvosban, nézzük a gyógytornát.
  • T+1hó júli 16: első gyógytorna: nagyon sokat segít, sokkal jobb érzés utána lábra állni. Felcsillanó reménysugár...
  • Júli, aug: folyamatos gyógytorna, a térd egyre szebb, augusztus végére (T+2.5hó) már gyógyult a térd, de nem terhelhető. Kinyújtani tudom, de néha mintha túlnyúlna - ekkor kicsit "melléakad", spec mozgással (felállok, lábfejet befordítom, térdet előre-jobbra nyomva hajlítom) vissza lehet roppantani a helyére. Nem kell megijedni, kifejezetten jól is esik; gyógytornász szerint csak akkor baj a reccsenés, ha fáj. Guggolni még mindig nem tudok, állítólag ez a legnehezebb.

    Viszont gyógytornász szerint ezek mind a szalaghiány tünetei -- szomorú; valószínűleg műtét lesz belőle.

Szept 17-re van időpontom Dr HL-hez, aki híres térdspecialista - de ennek köszönhetően alig ér rá (az időpontot aug közepén kértem...). Azért ha már van időpont, megnézetem vele, de műteni valszleg Dr HI fog, két okból is:
- ha HL-t kérem meg, lehet, h egyik "tanítványa" csinálja majd - not good
- HL nem ér majd rá utána velem foglalkozni, Dr HI sokkal inkább.

Várjuk a hétfőt.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hangody nézi meg,akkor Hangody operálja. Ez így működik, nem szokta kiosztani,és foglalkozik a betegeivel. Esetleg más intézményben lehetnek mások a tapasztalatok...Ennyi

Kristóf Dávid írta...

Üdv.
Nekem is hasonló az esetem. pl én is táncolok. tánc közben a lábam kifordult egy nagy ugrásból rosszul érkezve. A helyi dokik szerint semmi gond csak egy kis pihi kell. 1 hét múlva már mankó nélkül is tudtam bicegni valahogy. Van egy spéci és egyben maszek gyógytornászom. Hát mivel nincs nagy baj elmentem hozzá tornázgatni. Első megjegyzése a gyógytornászomnak mikor a térdemre nézett, hogy ez tutira komolyabb sérülés, mint ahogy nekem azt az orvosok mondták. Ugyhogy elküldött egy nagyon profi térdspecialistához, aki megvizsgált és kiderült hogy részleges keresztszalag szakadás, tehát műteni kell, de már nem szabad mert éppen 2 hete sérült és 2 hét után tilos a műtét mert baromi veszélyes. Vagyis majd 2 hónap múlva műthető. Ezen felülmég 6hónap a teljes gyógyulás.
Ezuton megköszönöm annak az orvosnak akit nem nevezek meg, hogy neki hála 3 hónappal meghosszabbodik a gyógyulásom. Egy táncosnak mindig öröm majdnem egy évet kihagyni.:-)
Mindenesetre akinek sérül valamilye, azt tanácsolom ne elégedjen meg a "Minden rendben. Pihenj 2 hetet." diagnózissal, hanem keressen híresen profi specialistát, még ha némi pénzbe és időbe is kerül a vizsgálat. Megéri, mert az ember testére nincs garancia és ha vmi végleg "meghibásodik" nem cserélik ki csak ugy, mint az mp3-lejátszót:-). "Mindennek meg van a maga ára".
Sikeres gyógyulást a napló tulajdonosának és fel a fejjel.
Remélhetőleg a magyar egészségügyi helyzet javulni fog hamarosan.
Adios

Unknown írta...

hajra magyarok, Olaszorszagban kapasbol 3-4 honapot kell sorba allni a mutetre, ha csak nem eletbe vago...

Unknown írta...

hajra magyarok, Olaszorszagban kapasbol 3-4 honapot kell sorba allni a mutetre, ha csak nem eletbe vago...

ritch írta...

Na várjál, várjál, Magyarországon is, hogyha nem magánklinikára mész. Magánklinikán szerintem Olaszországban is azonnal műtenek.

ligamentum írta...

Na várjunk már... ha Dr. Hangody néz meg, akkor ő is végzi a műtétet. Ez nem a Sportkórház (már elnézést). Ha pedig a tanítványa néz meg, akkor ő műt. Egyszerű.