csütörtök, szeptember 18

Majdnem egy év: update

Némi frissítés ennyi kihagyás után; bár nem sokat változott a térdem állapota.

Edzeni kellene sokkal többet, de nagyon nincsen időm. Tényleg nem lustaság, napi 8-10 óra munka, heti 2-3x tánc mellett nehéz még konditerembe is eljárni úgy, hogy barátokra, kikapcsolódásra is maradjon idő.

Jobb-mint-a-semmi alapon komolyabb táncórákra járok, ahol érzésre is sokkal inkább erősödik a combizom; plusz amikor tehetem, bringával megyek munkába. (Apropó, szept 22: mindenki biciklizzen!)

Térd: recseg ropog, és nagyon lazának érzem. Viszont nem ment ki egyszer sem, lépcsőn lefelé simán tudok menni - míg műtét előtt volt olyan, hogy lépcsőről lelépésnél éreztem a kimozdulást. Egyetlen dolgot érzek problémásnak: a nyújtott láb kifelé (oldalra) hajlítás stabilitását. Példa:


Ha ilyen helyzetben a nyújtott térdet lefelé nyomom, akkor nyomás függvényében fáj, és mintha hajlana is kicsit természetellenesen - míg a nem-műtött térdem csak feszül.

Júni 30-án, nem sokkal a 9 hónapos bejegyzés után voltam táncolni az Arena Plaza teraszán, és pont egy ilyen irányú terhelés közben éreztem, hogy roppan egy nagyot - és arrébb is hajlik - a térdem. Fájt kicsit, azonnal leültem, de nem dagadt be. Furcsa érzés volt, de sem duzzadás, sem tartós fájdalom nem jött, mintha csak "kiroppantottam" volna.

Vagy nincs minden rendben a szalaggal (pl a műtét utáni megcsúszás és lábra állás nem biztos, hogy jót tett, plusz az ácskapcsot sem mondják nagyon stabilnak), vagy "így sikerült" helyreállítani az anatómiát, vagy tényleg ez a normális, lévén szalag helyett egy henger keresztmetszetű ínnal pótolnak...

Viszont mindent csinálok, amit szerettem: bringa, tánc, futás, edzőterem. Kacérkodom a squash elkezdésével, de "szerencsére" amúgy sincs időm rá. :)

Október 1-jén jár le az egy év, akkor megyek majd orvoshoz - kíváncsi leszek, mit mond.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Ritch!

Érdekelne, hogy mit mondott az orvos a stabilitásról és a fájdalomról okt 1-én, ha voltál nála..

Köszi

ritch írta...

Még nem voltam, szerintem jövő héten megyek valamikor. Az ok baromi egyszerű: hó elején jön a fizu, és 10e Ft a vizitdíj...

Névtelen írta...

Még 8 nap és hat hónapos lesz a térdem. Kb 1.5 hónapja nem veszek észre különbséget a két lábam között. Az utolsó tünetem volt akkor: a műtött lábamon való egylábas ugrálást nem tudtam olyan ütemesen tenni, mint az éppel.

Összeszedtem a legeslegfontosabb dolgokat azoknak, akiknek CSAK ACL szakadása volt HAMSTRING pótlással és FELSZÍVÓDÓ csavarral műtve:

1. Még mütét előtt olvasd el és értsd meg a rehabilitációs gyakorlatokat. A legjobb protokollok napi/heti/havi bontásban leírják, mit LEHET és KELL tenni. Amelyik dokitól nem kapsz részletes(5-10 oldal) protokollt azt felejtsd el!
------------
2. Csak olyan dokit válassz, aki térd specialista. És ez lesz legalább a 232. műtétje. (És nem gipszel!)
------------
3. Felszívódó csavar. Drága és jó. Minden komoly doki tudja, ez a TUTI: stabilan fogja a szalagot, gyors a rehab.
-----------
4. Csak háton és nyújtott lábbal feküdj/aludj éjszaka. (Max 10 percekre lazíts!) Ez a leggyorsabb módja, hogy visszanyerd a teljes extenziót. (Azaz ne veszitsd el...)
------------
5. Felejtsd el a keretet! Amelyik doki ajánlja, azt hagyd ott. (Csak ACL!)
------------
6. Kelj fel és járj! Minél hamarabb, ahogy a rehab engedi, kezdj mankózni, a vérkeringés gyorsan elmulasztja a fájdalmat. (Az elején okozza.)
-------------
7. Az elején jegelés, ne hagyd hogy elszálljon. Edzések közben, után is hűtsd, meg ha fáj. A fagyott borsóval vigyázz, max 8 perc.
-----------
8. A REHABOT vedd komolyan, csinálj kétszerannyit, mint ír, ha nem fáj. Ha fáj, csak annyit. De hamarabb, mint lehet semmilyen gyakorlatot se kezdj el! A rehab az 1. nap kezdődik!!! Egyetlen veszély, a hamstring húzódás, de az is rendbejön 3-7 nap alatt.

Kitartás és REHAB!!!

R.Z.

Névtelen írta...

Hali Mindenkinek!Légyszi világosítsatok fel:a tatai klinikán nem csak térdspecialisták műtenek?ha igen akkor miért használnak : /ácskapocs,térdrögzítő,stb./?Krisz

Névtelen írta...

A tatai klinikán többen bérelnek műtőt, így általánosítani a helyszínből nem szabad, tata "csak" a maximális higiéniát és kényelmet garantálja. Ezzel együtt a tulaj neve a garancia, hogy ott profik műtenek. Kettő ott műtő orvost ismerek, egyik sem használ térdrögzítőt, a blogtulajt műtő sebészt nem ismerem, ő a blog szerint 1 éve használt. Az általános tendencia szerint már csak igen indokolt esetben rakják fel (pl többszörös szalagműtéteknél), sima acl-nél nem. A rehab is sokat fejlődik, egyre intenzívebb lesz. Ácskapcsot még alkalmaznak, de pl. én választhattam az ácskapocs és a felszívódó csavar között, természetesen az utóbbi drágább, de biztosabb. Sok acl-műtéti technika van, egy sebész jó, ha 2-3at megtanul, és a megfelelő rutinnal és eszközparkkal rendelkezik hozzá. Érdemes tájékozódni, rászánni az időt, pénzt, és választani.. megtérül.

M.I.

Névtelen írta...

Sziasztok!jaja vhogy én is így gondoltam,köszi az infokat..Krisz

Névtelen írta...

Sziasztok, sorstársak!

Nekem fél éve volt elülső keresztszalag pótlásom (2csavar+ín), és teljes hajlításkor még mindig 10-12 cm van a bokám és a combom hátulja között.
Fog javulni?
Szabad erőltetni, nyújtani a szalagot hátrafeszítéssel?
Nektek erre milyen gyakorlatot adott a gyógytornász?
Mert így éppenhogycsak megy a guggolás, de a comb és a szalag megfeszül, és a térd elkezd fájni.
Szóval attól félek, hogy választani kell a "feszes szalag-max stabilitás-rossz guggolás" és a "nyújtott szalag-rosszabb stabilitás-jó guggolás" között, vagy rosszul gondolom?

Köszi a választ!

István

Marcello írta...

Szisztok,

Régóta terveztem, hogy én is hozzászólok valamelyik bejegyzéshez. Röviden az én történetem:

Kb. 3 évvel ez előtt kosarazás közben történt a balesetem. Dobás után, ketten érkeztünk a jobb lábamra, a térdem pedig nem bírta a 2 súlyt együtt, ezért kiugrott... Oltári fájdalmak közepett és izzadó szemekkel vonaglottam a pálya szélén. Akkor sejtettem, hogy baj van, de mivel 5 perc múlva elmúlt a fájdalom és lábra is tudtam állni, azt hittem csak meghúzódot a térdem. Visszaálltam játszani és még legalább 3szor kiugrott a térdem. A 3. után odajött egy srác és azt mondta: "Szerintem hagyd abba, ha nem akarsz úgy járni mint én" és a térdére mutatott, amin egy jókora műtéti heg volt. Kicsit megszeppentem és az öltözőbe battyogtam. Másnap persze jól bedagadt a térdem, alig tudtam menni. Mivel nagyon ritkán rohanok orvoshoz, ezért a láz és a daganat elmúltával tovább sportoltam, túráztam stb. Ezalatt az időszak alatt legalább 10szer ugrott ki a térdem és egyre instabilabbnak is éreztem (már elég volt egy hirtelen legugolás is, hogy kicsit elmozduljon stb.).

Végül úgy döntöttem, hogy elmegyek egy térd specialistához és megnézetem. Nevek nélkül, én a budapesti Sport kórházban rendelő dokit látogattam meg a magánrendelőjében. Ő, a fiók tesztet követően gyors diagnózist állapított meg: térd elülső keresztszalag szakadás, alias ACL. Javasolt műtét: combszalaggal pótlás + csavar rögzítés.

A műtétem most, 2008 októberében volt, szóval frissek az élményeim. A Sport kórház fizikai állapotával fordítottan arányos volt a nővérek kedvessége és a dokik hozzáértése. Profi munkát csináltak, bár hozzá kell tegyem, szinte "futószallagon" jöttek a betegek, kvázi rutinjuk az van bőven.

Én személy szerint a műtét után 1 héttel már mankó nélkül jártam, most pedig (2 hét múlva) kölyök kutyát sétáltatok, aki köztudottan húúúúz mint állat :-)

A láb merevítő még rajtam van, de jövőhéten azt is leszedhetem, ha minden jól megy... Alig várom, mert így aludni még most is horror. A láb hajlítást nagyon várom már, bár biztos kellemetlen lesz.

Apropó fájdalom. Nekem maga a műtét és az azt követő lábadozás nem fájt, elviselhető volt. Viszont amikor a térdemből szedték ki a csövet... Az valami hihetetlenül fájt, ordítotam is egy férfiasat + engem katéterezni s kellet, mert nem éreztem Stanley-t a műtét után, pisilni meg nagyon kellett ugye. Nem csikizett, mikor kihúzták a katétert :-)

Na röviden ennyi, aki esetleg a Sportba megy műtétre és kérdése van, szívesen válaszlok: m.marcell@vipmail.hu

Üdvözlet minden sorstársnak!

Marcello

Névtelen írta...

Sziasztok!

Arra, amit két hozzászólással ezelőtt kérdeztem, van valakinek válasza?
Fontos lenne, hogy tudjam, másoknak mennyire megy a teljes hajlítás, és hogy mennyire forszírozzák ezt gyakorlatokkal..

Köszönöm

István

Névtelen írta...

Hali!én is kb.fél évnél tartok és kb.100 fok a flexió /2 műtét/én mindenesetre gyötröm keményen nehogy már itt megálljon,szóval szerintem nyugodtan erőltesd...csak lassan és biztosan...

Névtelen írta...

Köszönöm a választ!

Ritch, megkérdezhetem, hogy neked mennyire megy a hajlítás?
Vagy még valaki?
Mert nem hagy nyugodni a kérdés..

István

Névtelen írta...

Guggolva rá tudok ülni a fenekemre, igaz, érződik, hogy a nem-sérült lábamat jobban hozzá tudom nyomni a combomhoz (azaz jobban tudom hajlítani).

Használhatjátok a fórumot is, egyelőre nincs nagy élet ott...

Unknown írta...

Sziasztok.
Valaki esetleg megtudná mondani,hogy a felszívodó csavar mennyibe kerűl?