kedd, március 24

Egy durva történet Gábortól

Gábor, először is boldog névnapot -- és köszi a beszámolót, amit most itt is közzétennék (bekezdések, kiemelések és megjegyzések tőlem), mert igencsak tanulságos:
sziasztok!

Most találtam ezt az oldalt és gondoltam leírom a történetemet ami sztem elég egyedi... 2006-ban sérültem meg foci közben és akkor győrben megállapították, h részleges keresztszalag szakadásom van! /pihentetés stb./ Pár hónap múlva panaszmentes volt megpróbáltam a focit, és irányváltoztatásnál térdbicsaklás, összerogyás és akkor szakadt el teljesen sztem! Vizsgaidőszak közepén voltam nem mentem dokihoz, de idővel már szinte heti rendszerességgel volt a térdkiugrás bedagadás fájdalom sztori szal elmentem dokihoz győrbe 2007 augusztusában!
Doki: elülső keresztszalagszakadás, műteni kell! Gondoltam kapok időpontot max 1 hónapon belül, de nem! Mivel nem volt sürgősségi eset, így 2008 áprilisára [szerintem az 2007 április -- r1tch] kaptam időpontot! Később rájöttem, h az nem biztos h olyan jó lesz nekem mert szakdoga meg államvizsga előtt voltam és mondom ki tudja mennyi lesz a rehab, így felhívtam a dokit, hogy adjon nyárra időpontot!/gondoltam én h nem olyan nagy kérés ez/ Doki: ha most kihúz áprilisról másfél évig nem kerülhetek vissza győrben a várakozólistára, és ekkor jött a DE! De tatán magánklinikán megoldhatjuk! Jó legyen mondtam!
2008 aug 28-án [ismét, 2007 lesz az] műtöttek! 30-án hazajöhettem, de pár nap múlva hőemelkedésem lett! Gondoltam biztos kis sebláz, lázcsillapító bevesz és már le is ment! Másnap megint hasonló, aztán 3-ad nap nem ment le meg nem is csak hőemelkedésem volt, hanem 38,8! Akkor telefon a dokinak irány győr! Leszívatta, mert feltellett és elküldte bakteorológia vizsgálatra engem meg felvetetett a szeptikus /fertőző én nem tudtam először, hogy mi a szeptikus/ osztályra, és azt mondta, ha nem megy le a láz akkor másnap műtét!
Nem ment szal 8 napon belül 2-odszor is megműtött most már győrben kitisztította utána pedig 3 napig mosatták a térdemet egyik csövön be a folyadék átmos a térd másikon ki a folyadék! Közben augmentint kaptam mert az szinte minden baktériumra jó! Csőkivétel napján lett eredménye a baktérium tenyésztésnek kiderült, hogy bélbaktériumot találtak, amire pont nem jó az augmentin, és kezdtek adni ciprobay-t! 2 nap múlva megint hőemelkedés!
Doki: nem adunk lázcsillapítót kíváncsi h felmegy-e a láz. 38,6-ig ment fel még aznap éjjel betoltak ismét a műtőbe és újra felnyitották, így 2 héten belül volt 3 műtétem / első gerincérzéstelenítés, másik 2 altatás/. Így 3adjára kivették a térdizületi-nyálkahártyát mert abban rekedt meg a baktérium! Ez a hártya oldja meg elvileg a csúszást a térdben hajlításkor! Utána 4 nap mosatás(ami ugye annyit tesz, h nem kelhetek fel még wc-re se. 16 nap fertőzőosztályon fekvés után mehettem haza és kezdtem el a rehabot szeptember 20-a körül...
Október végéig csak mankóval tudtam menni először 2-vel, végén 1el! Decemberben pendítette meg a doki, h mivel nem az igazi a hajlítás lehet kell majd még1 /4./ felszabadító műtét, mert amíg nem volt nyálkahártya /ugye azt szedték ki de idővel újratermelődik/ nem mozgattam rendesen a lábam így letapadtak az izmok, ezért nincs extenzió! Időt kértem, hogy nyomom 1000el a tornát szárazföldit meg vizit, meg a szobabicajt/igaz azt csak úgy tudtam, h nyereg felhúzva ameddig csak lehet meg mindenféle hülye csuszkálás az ülésen h körbe tudjam hajtani/! Februárra felugrott 90 fok környékére a fok /nem minden helyzetben volt meg a 90/, de hát ugye még az is édes kevés de a decemberi 60hoz képest nem volt rossz, így április 10 volt a következő mindent eldöntő időpont! Persze nem haladtam előre a fokokban így nem lepődtem meg mikor doki mondta h műtét!
Kértem minél előbb mert most már szeretnék túlleni az egészen és szeretnék melózni is friss diplomásként nem pedig a gyógytornán meg a fizikón dekkolni! A minél-előbből [2008] júni 28 lett /szerencsére április 15től lett olyan munkahelyem ahol azt mondták, h megoldjuk azt a pár hét táppénzt így a munkakezdés első hónapjaiban/! A 4. műtéttel és az utána lévő újabb rehabbal annyit értem el, h minden nehézség nélkül körbehajtom a bicajt, de olyan h rendesen leguggoljak, vagy a sarkammal megérintsem a fenekemet, az asszem nekem már mindig is felejtős lesz! Hát ennyi! Ezek után ha véletelnül vmi csodával határos módon jó lenne a lábam akkor se mernék többet focizni ( de nem is lesz jó mert elég kötött a térdem és elég furcsa érzés mikor hozzáérek stb.)
Nem akarok bántani senkit de azért arra kíváncsi lennék, hogy bélbaktérium, hogy került a térdembe /doki szerint műtétkor a szervezet legyengül és könnyebben telepszenek meg a baktériumok, és az hogy bélbaktérium az nem jelenti azt, hogy ONNAN került oda... Meg, hogy gyenge az immunrendszerem, mert ilyen kis semmitelen baktériumot le kellett volna győzni. Ehhez annyit fűznék hozzá, h kétlem h baj lett volna az immunrendszeremmel, ugyanis 2007-ben műtét előtt mentem a háziorvoshoz, és hát 23 évesen a gyerekorvoshoz kellett előbb bemennem, mert még ott volt a kartonom, mert hálisten nem nagyon kellett dokihoz mennem korábban...
/Nemtom de az biztos, hogy elég sokakban az jött le a sztorim után, h nem volt vmi steril, ezt egészségügyben dolgozó is mondta/ Utolsó műtétem után varratszedésen még voltam de a kontrollra már nem mentem el beleuntam, h azt hallottam volna, h keményebben kellene csinálni a tornát! (nemtom ha neki kellett volna fizetni az sztk-s torna mellett az egyébként nem túl drága 1500 Ft/másfél óra magán tornát heti 4szer 5ször akkor mit szólt volna de ez mindegy...) Várom, hogy van vkinek vmi hasonló tapasztalata! sziasztok
Nos, csodálom a türelmedet és bizalmadat, hogy ennyi szenvedés után kitartottál az orvosodnál. Kíváncsi lennék, miért pont őt választottad. Személyes véleményem, hogy a jó orvosválasztás minimalizálja az efféle komplikációk esélyeit - még na nem is tudja teljesen kizárni. A jó választáshoz nem kellenek orvos-rokonok, elég, ha neten körbenézel és rákeresel magyar térdspecialistákra. Aki még műtét előtt olvassa a blogot, fontolja meg jól!

A kontrollt viszont erősen javasolnám, még ha látszólag semmi haszna nincs. Esetleg menj el másik orvoshoz, ha az előbbihez már nem akarsz visszamenni.

Jobbulást!

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ciao! Igen jogos volt a javításod az évszámban tényleg rosszul írtam! sorry ezért! Hát a doki a híre alapján nagyon jó, és a 3. után voltam fehérváron is 1 szintén elég híresnél aki csak annyit mondott, h ő is csak a 4. műtétet tudja javasolni, és h sajna a fertőzés benne van a pakliban! / holló a hollónak nem vájja ki a szemét tipikus esete.../

Névtelen írta...

Szia Gábor!
Sajnos nálunk is hasonló eset történt, a páromnak volt 6 hete keresztszalag pótlása + mozaikplaszikája.
Kb. 10 nappal a műtét után kezdődött nála a láz és az iszonyatos fájdalom, a térde gyerekfej nagyságúra dagadt. Egyőbl megpungálták őt is, majd ezt 3x végezték el egy hét alatt. 3 hétig szedett Dalacin 300-at (3x1 - bika adag), meg Cataflamot. A tenyésztés állítólag semmit nem mutatott ki.
Ma, 6 hét elteltével ott tartunk, hogy hőemelkedése van, amire már nem szed semmit. A térde még mindig nagyon duzzadt, ami persze fájdalommal jár, és a mozgásban is akadályozza. Teljes nyújtás még mindig nincs, és ma kezdte elhagyni az egyik mankót.
Fenyegetik őt is újabb műtéttel, csütörtökön megyünk kontrollra, majd rákérdezünk.
Nekünk is azt mondta az egyébként szintén neves doktor, hogy a fertőzés benne van a pakliban! Ez persze a szenvedőknek sovány vigasz.
Kata

r1tch írta...

Kata: elárulod, hol műtötték a párod?

Nem létezik, hogy csak szerencsén múlik a fertőzés bekövetkezte...

Névtelen írta...

Ritch!
Uzsoki...
Kata

Unknown írta...

Brrrrrr !!!!!

Ezt meg olvasni is kellemetlen...

Akkor en (eppen folyamatban levo ugyem) nagyon szerencsesnek / szakszerunek mondhato...

Osszel (2008)serult reszek eltavolitasa (leszakadt szalag + porc kiszedese). Mutet hetfon, szerdan haza. Semmi problema, pedig gyogytorna sem volt.

Most (2009.feb.) mutet: szalag potlasa. A mutet + 1 het korhazban. Most 5 hetesen 0/100-110 fok (intenziv gyogytornaval) es manko nelkul jarkalok. (hazon belul brace nelkul). 6 hetesen majd brace nelkul maszkalhatok majd mindenhol.
(ekkor leszen majd kontrol es rtg)

Gábor írta...

Sziasztok!Tyutyu téged hol nűtöttek?

Unknown írta...

Baleseti

Névtelen írta...

A történetünk sajnos folytatódik...
A férjem térde szerda óta megint folyamatosan dagad, láza 38 körül mozog. Ma bementünk a kórházba, újra megpungálták, ami most még jobban fájt, mint eddig, elküldték tenyésztésre és vettek vért.
Este telefonált a doki, hogy annyira szar lett a vérkép (süllyedés: 78, CRP: 205), hogy vasárnap éhgyomorra, motyóval menjünk be, és vagy aznap, vagy hétfőn műtétes átmosás lesz.
Hétfőn lesz 9 hete, hogy műtötték.
Majd beszámolok a műtétről...
Kata

Juli írta...

Üdv! Én is megosztom veletek a kálváriámat. 2005 novemberében szenvedtem szalagszakadást egy barátom "segítségével" (rámesett), a tüneteim: oltári fájdalom, majd nem tudtam menni, mert befelé kibicsaklott a térdem minden lépésnél, szerencsére hazatámogattak. Másnap reggel irány az ügyelet, mivel a térdem duplájára dagadt és nem tudtam menni továbbra sem, csak nyújtott térddel, ekkor röntgen készült, oldalszalag-sérülést (szakadás?) állapítottak meg, meniscus- és elülső keresztszalag (LCA) -szakadást valószínűsítettek. 2 nap tartógipsz, majd 4 hét oldalsínes rögzítő következett, a sérülés utáni 4. napon már újra jártam egyetemre, tömegközlekedtem. Egy másik, híres sportorvos, B.I. szerint semmi baja a térdemnek, csak kicsit megnyúlt az LCA. Ezután készült egy MRI felvétel is januárban, amin a meniscus épnek, az LCA részlegesen szakadtnak látszott. A rögzítő utáni második napon már kb. 30 fokig tudtam csak hajlítani a lábamat, ezután gyógytorna volt, nagyjából helyrejött, bár a sarkamra ráülni nem tudtam. Májusban artoszkópos feltárás (1. műtét), porckopás miatt shaver, és egy majdnem teljesen szakadt LCA az eredmény. Ekkor gerincérzéstelenítést kértem, de jól megbántam, nagyon fájt, és utána tehetetlenség szar volt. 2006. decemberi kontroll során a diagnózis teljes szakadás. Közben újra sportoltam orvosi engedéllyel: barlangászás, bicikli, túrázás, aikido. Az LCA valószínűleg a szlovéniai Kramniki Alpokban történt via ferrata során szakadt teljesen, de nem emlékszem konkrét időpontra. LCA-pótlás (2. műtét) ST ínnal 2007 júliusában: 1 hét kórház, második naptól lábhajlintgató-gépezés (arthromot) 30 fokos kezdéssel, kórházban 45 fokig, utána levő héten már 90 fokig, ekkor kétnaponta járt hozzám gyógytornász. Véralvadásgátló 6 hétig. Minden nap gyógytornáztam, szinte egyáltalán nem volt dagadt a térdem, napi 4-5 órát feküdtem a gépben 2 héten keresztül. 2. hét végére már 110 fok volt, de utána sem tudtam a sarkamra ülni, az orvos szerint a hegesedés miatt. Ennél a műtétnél altatást kértem, a műtőben felébresztettek, utána nagyon fájt a térdem, két dréncső lógott ki belőle, és nem is aludtam vissza, de még mindig jobb, mint a spinális érzéstelenítés. A 2. nap drénkivétel, ami szinte nem is fájt. Azóta a hajlítás 120 fok, a nyújtással soha nem volt gondom, gyakorlatilag már a kórházban teljes extenzió volt. Gyógytorna kb. októberig, márciustól orvosi engedéllyel aikido és egy könnyed snowboarodzós hét, rögzítőben persze. Focizni is megpróbáltam, de a sprint utáni gyors megállásnál mindig nagyon fájt. Az aikidot sem bírta a tédem, úgyhogy 1,5 hónap után feladtam (végleg, 8 év után). Ezután nyáron 2x röplabdáztam, ősszel néhány könnyed barlangtúra volt még, novemberben ismét kontroll. Diagnózis: +++ elülső asztalfiók, újabb MRI: az LCA nem szakadt, viszont Baker-ciszta kb. 1x2x3 cm. Jelenleg gyógytorna, túl vagyok néhány interferencián, a cisztára ultrahangot kapok. Május 13-án lesz a 3. műtétem, az orvos szerint 99%, hogy újból szakadt az LCA. Ki tudja miért, és mikor történt?! Most BTB pótlás lesz… Ez már 3,5 éve tart...

r1tch írta...

Loriana: saját tapasztalataimhoz képest szerintem elég jól haladtál, én kb fél-háromnegyed év után tudtam csak a sarkamra ülni.

A többiek kedvéért némi magyarázat:

ST ín == semitendinosus ín, azaz hátsó combizom ín-része, nekem is ez volt. ("st tendon"-ra kell rákeresni, érdekes, hogy angolul mennyivel több infó van fent neten. A magyar orvosok vagy nem tudnak internetet kezelni, vagy csak a szokásos titkolózós stílus...)

BTB == bone-tendon-bone, a térdkalácsot sípcsonttal összekötő ín középső harmadát veszik ki, két csontdarabbal együtt, hogy az új helyükön már a csontok nőjenek majd össze.


Az orvosom mondta, hogy van egy minimális kockázata annak is, hogy a beültetett szalag felszívódik.

Mindemellett sok esetről hallottam, hogy ismét elszakadt a szalag -- pedig az újnak állítólag még erősebbnek kellene lennie, mint a réginek.

Én ezért inkább mellőzöm a squash-t, focit és társait; maradok a táncnál.

Jobbulást!

r1tch írta...

Tényleg, Kata, valami újság a férjedről?

Juli írta...

Sajnos a gond az, hogy én majd' 2 év után sem tudok ráülni a sarkamra... Hát meglátjuk, kedden fekszem be, a régi csavarokat kiveszik, valszeg a Baker-cisztát is, ami valszeg a meniscus-sérülés miatt van, amit valszeg szintén kezelni kell. Minimum 3 vágás... plusz 2 lyuk az artroszkópiának.

Juli írta...

#3
Múlt csütörtökön műtöttek végül, tegnapelőtt jöhettem haza a kórházból. A régi szalag nem épült be normálisan, doki szerint 3-4 hónaposan megrándulhatott, és emiatt nem tudott átépülni. Az egész szinte csak heg volt, úgyhogy elküldte szövettanra... Csak azt nem értem, hogy miért 1,5 évvel a műtét után derült ki, hogy nem jó.(Az is lehet, hogy genetikai a progbléma, bár az előző műtét is autograft volt.) Szóval most BTB-t végeztek, a ciszta maradt - talán elmúlik magától. Egyelőre 20 fokon van rögzítve a térdem fixen a hétfői varratszedésig, aztán fokozatosan, nagyon óvatosan hajlíthatom/terhelhetem, de a rögzítő 4-5 hétig marad. Hát, meglátjuk...

Névtelen írta...

Halihó!

Nem rég volt keresztszalag pótlás műtétem, és szeretném megkérdezni a véleményeteket a csavarkivételről, hogy az mennyire fontos?! Nagyon affele hajlok hogy nem vetetem ki.
Szerintetek?

r1tch írta...

Loriana: jobbulást, jobbulást, remélem mostantól rendben lesz minden.

Néha én is félek, hogy valami nem kóser, de orvos szerint csak arthroszkóppal lehetne a térdbe belenézni :/

Névtelen: ne csinálj butaságot. Ha az orvos azt mondja, ki kell szedni, akkor szedesd ki. Esetleg kérdezd meg, mi van, ha nem szedi ki. Ha nem bízol az orvosodban, keress másikat.

Juli írta...

Köszi r1tch!

Nekem eredetileg ki sem akarta venni a doki a csavarokat, csakhát mondtam, hogy nyom térdelésnél. Egyébként nem sikerült kivennie, bár tiszta erővel próbálta, az belenőtt a csontba, úgyhogy már örök életemre riasztani fogom a fémdetektort :-). Na jó, ez csak vicc, a reptéren sosem jelzett. Szóval 2 darab csavar maradt a sípcsontomban, mellé tudta rögzíteni, gondolom, az új szalagot, tehát emiatt nem para.

Juli írta...

Update
Most 5 hetes vagyok. Kezdem ott, ahol abbahagyta. Tehát 20 fokon volt a rögzítő a varratszedésig, azaz május 25-ig, majd 0-50-en még 2 hétig, múlt hétfőn voltam kontrollon, azóta nincs korlátozás, a brace-t meg fokozatosan eldobhatom. A sípcsontom felett jobbra tenyérni érzéketlen terület és a térdhajlatomban hátul begyulladt egy ín (kenegetni), mindkettő normális. A térdem rohadtul kattog (Béres porcerő forte), a térdkalácsom sokszor rossz helyen van, és amikor visszaugrik, az szar. A hegre meg Contratubex, mer csúnya. Most kb. 90 fokig hajlik a lábam, és heti 3-4 gyógytornám van. Alakul, nem reménytelen!

Csaba írta...

Sziasztok!
Az én történetem 1999-ben kezdődött és azóta tart. 1999-ben elestem és részlegesen eltávolították a meniscusomat. Ez budán történt. jól elvoltam egy darabig, utána 2002 februárjában squash közben elestem majd szegeden megvizsgáltak minden szép és jó csak pihentessem a lábam, ott még volt keresztszalagom. Szeptemberben Veszprémbe kerültem egyetemre és ott szerettem volna felíratni térdrögzítőt mert recsegett egyfoltában a lábam, ig yhát elmentem ortopédiára ott és közölték velem valószínűleg LCA szakadásom van. Jól van a doki kiirt műtétre persze kellő vizsgálat után, ami december 6.-án történt(éljen a mikulás). Itt PTB plasztikát csináltak, 2 csavarral. l van kihoztak a műtőből lábam bepólyázva és kaptam egy rögzítős gipszet az egész jobb lábam alá. estefele kezdődtek a gondok amikor a pólya amivel bekötöttek elkezdett szoritani de valami eszméletlenül, ezért szóltak a műtőssegédnek, h vágja le a pólyát, meg is tette, utána egész éjjel jöttek a nővérkék és borogatták a térdemet jéggel, h lappadjon valamit)közben kaptam egy injekciót, ugyhogy jól aludtam). Szépen elvoltam egy hétig az ágyban, ki sem kelhettem, majd elengedtek. Ekkor kezdtődtek az érdekes dolgok. kaptam egy bokától combtőig gipszet melyet közel másfél hónapig viseltem!!! utána felraktuk a térdrögzítőt és elkezdtem járni gyógytornára. Kb 2 hétre rá a térdem folyamatosan dagadni kezdett, úgyhogy a doki elkezdte leszívni a folyadékot, ez majdnem minden második héten történt, egy idő után már azt sem éreztem, h beszúrták a tűt a térdembe. ez így ment egy darabig amíg március vége felé beszéltünk a dokival a fizio-terápiáról, jól van mondom menjünk, gondoltam ennél rosszabb úgy sem lehet. El is mentem ott közölték, hogy amig egy doki meg nem mondja, hogy milyen fajta csavar van a térdembe, amit én ugy tudtam, hogy titánium, addig nem kaphatok kezelést. Elmentem vissza kórházba a dokim szabin volt ugyhogy megmutattam a főnökének a röntgent aki közölte velem, h nem titánium csavar van a lábamban (hmm akkor vmi itt nem stimmelt nekem azt modnta a dokim, h titánium van, de ugy néz ki, hogy ez egyeseknek mindegy). Na akkor a fiziko terápiának is ugrott. május július környékén abbamaradtak a bedagadások egészen augusztus végéig amikor egyszer rosszul léptem és koccant a térdemben valami. Ismét veszprém ismét doki, leszívta mondta nincs semmi baj, csak vigyázzak. Jól is voltam egészen novemberig(2004ben) amikor leszállok a vonatról és elsétálok a buszállomásra, (az kb 1 km), és mire odaérek a térdem bedagad. Kezdtem már unni a folyamatos dokihoz járkálást, de elmentem ahol most simán vért szívtak le a térdemből. jól van kiírtak műtétre, ahol eltávolították a csavarokat illetve AS-t és részleges menisectomiát csináltak(bocsi de még mindig nem tudom, hogy ez mit jelent). Minden szép és jó volt érdekes módon jobban lett a térdem(mondjuk ez nézőpont kérdése, mert a maximum hajlítás ezen a térdemen kb 100-110 fok volt :S). Elküldtek MRI-re, ahol a felvételről kiderült, hogy allergiás voltam a csavarra amit a doki használt, és amit a sípcsontomba beültettek csontot az teljesen elporcosodott. Azóta a térdembe fáj, a térdkalácsom alatti kis zsirpárna nincs a helyén, és úgy néz ki, hogy megint keresztszalag
szakadásom van. Jah még annyit, hogy közben sok orvosnál jártam mindegyiknek az volt a kedvenc mondata, hogy csinálja meg aki csinálta én nem nyúlok hozzá. Remélem most szerencsésebb leszek, és végre megcsinálja valaki normálisan, mert mozgás nálam azzal merül ki, hogy sétálok vagy esetleg biciklizem. Hát egyelőre ennyi a történetem, ha valami változás lesz majd folytatom.

Névtelen írta...

Hogy vagytok sorstársak?

Névtelen írta...

Sziasztok!
Jöttem volna előbb a hírekkel, csak közben kislányunk született és minden percet vele töltök...:)

Szóval a férjemet áprilisban újra befektették és megoperálták. Hosszában teljesen felnyitották a térdét és kitisztították. 2 hétig feküdt utána a szeptikus osztályon, nyomták belé az antibiotikumokat (úgy, hogy még nem volt eredménye a tenyésztésnek!!).
Végül az összes tenyésztésből annyit állapítottak meg, hogy nem volt baktérium, steril gyulladás volt a térdében.
Hazaengedték, folytatta a gyógytornát, és most már kocogni is szokott menni.
A mindennapokban teljesen jól működik a térde, de terhelésnél még picit be szokott dagadni, azonban már nem fáj neki.
Ősszel tuti nem folytatja a focit, talán majd jövőre (bár most, hogy van egy kislánya, talán jobban el fogja viselni a foci hiányát).
Végül június óta tud újra dolgozni is, úgyhogy kb. 4 hónapba került, hogy újra normálisan tudjon járni...
Kata

Juli írta...

Halihó! Mostmár túl vagyok a 4. hónapon és úgy néz ki, rendben vagyok :D. Bár még a térdelés eléggé fájdalmas, még épülget vissza a patellaín, de azért már megy. A sarkamra ráülni továbbra sem tudok, de már annyira hajlik, mint a műtét előtt (azaz az előző műtét után). Futni fogok elkezdeni megint, és 2 hónap múlva már mehet az extrémebbje. Egyébként augusztus vége óta csakis biciklivel vagy gyalog járok a városban, lehet, ennek köszönhető a dicséret a gyógytornásztól :-). Azért azt nem mondom, hogy jobb, mint új korában, és még az előző műtét utáni állapotot sem haladta meg, ez majd idővel elválik.

r1tch írta...

Éljen-éljen, kitartás és jobbulást!

Btw, ezért nem nyitok külön blog-bejedzést, de edzésen némi guggolva ugrálástól és négyütemű fekvőtámasztól rendesen elkezdett fájni a térdem másnap, be is dagadt kicsit. Nyújtani sem tudom épp ugyanúgy mind a kettőt, a mai edzést ki is hagytam.

Viszont lassan javul, mostantól óvatosabb leszek...

Szabina írta...

Sziasztok!
nem tudom, h vki meg rajtam kivul fogja e meg olvasgatni ezt az oldalt, de azert en is leirom a tortenetem, ami eleg hasonlo Gaborehoz. hatha vkinek meg hasznara lesz, na meg jol is esik kiirni magambol.
2008 nyaran serultem meg eloszor, vagy 5 dokinal jartam, mire kiderult, h az nem teljesen normalis, hogy a terdem duplajara van dagadva. meg is mutottek, elulso keresztszalaggal. minden rendben volt, a rehabilitacio azonban kicsit erdekes volt, ugyanis nekem, es (akkori) sorstarsaimnak, nem lehetett mankot hasznalni, egyedul a brace maradt, azzal kellett jarni, es a doki azt mondta, minel tobbet terheljuk. en igy is tettem, a mutetre 3 hetre ra mar elengedett uszni, 4 honapra ra pedig mar fociztam! h aztan alig ket honapon belul ujra elszakadjon a potlasom (lehetseges, h tul koran kezdtem el terhelni a terdem? es az sem fer a fejembe, h lehet az, h a csokivetel utan kb egy oraval, mar teljes sulyommal ra kellett! nehezkednem a labamra...)
ekkor mar pesten eltem, igy itt kerestem orvost, aki kesobb aztan meg is mutott. ez volt 2009 december 1-en. eleinte minden rendben volt,ezuttal altattak, ami nekem sokkal jobban bevalt, mint a gerincerzestelenites (a tehetetlenseget nehezen viseltem), es a terdem kozel se fajt annyira, mint az elso mutetnel, az ejszakakat is vegigaludtam. gondolatban vallon is veregettem magam, h milyen jo orvost talaltam.
hazakultek a mutetet koveto 3. napon, masnapra viszont belazasodtam. tobbfele modszert bevetettem (a lazcsillapitotol anyukam gyermekkorik vizes-lepedo modszereig), de a lazam nem ment le. felhivtam a dokit, aki berendelt magahoz, mintat vett a terdembol, es ottfogott. par napig varakoztunk, hatha csak vmi atlagos ferozesrol van szo, de aztan nem javultam az antibiotikumtol sem, es persze a levett minta eredmenye sem a legjobb lett, igy atmostak a terdem, hat napig fekudtem, ekkorra szabaditottak meg az utolso csovemtol is. meg egyketszer azert ezutan is felment a lazam, de szerencsere ez mar utovedharcnak bizonyult, es karacsonyra mar otthon is lehettem... :)
ket hetre ra elkezdthettem a gyogytornat, amit a mai napig folytatok, heti 4-5 alkalommal, de nem hasznal, a labam max 60 fokig tudom hajlitani, es elegge fusztral, h meg azok is, akiket ket hettel utanam mutottek, elorebb jarnak, mint en...
ma mentem vissza a dokihoz kontrollra, es azt mondta, h nincs mas hatra, megegy kis aprocska mutet jon, azaz o hajlitja be a labam...elegge felek ettol...most keresi az idopontot, amikor erre sor kerulhet. en meg egy masik dokit, h az o velemenyet is meghallgassam. mert azt nem volt tul meggyozo hallani a sajatomtol, h csak elemeletben fordul elo az, h ezzel a beavatkozassal inkabb rosszul jar a beteg, es h o a praxisavban meg nem talalkozott ilyennel. amilyen formam van, en leszek nala az elso... terdgyulladasos betege sem volt tul sok elottem...
szoval most eppen elegge magam alatt vagyok. majd meg irok, hatha vkinek en is kis tamaszt nyujtok, ahogy Gabor is tette az o tortenetevel.
sziasztok

Névtelen írta...

Újra jelentkezem, sajnos... A keresztszalagom elvileg rendben van, bár egy keresztet azért kapok rá (a nem "szakértőknek mondom, hogy az enyhe instabilitást jelent, a +++ a max, és műtéti indikáció). Ellenben a térdelési fájdalom nem múlik. Továbbra is kattog, ropog, beakad, úgyhogy a következő műtét egy laterális release lesz, azaz ízületi tokbemetszés, hogy a térdkalácsom porchoz préselődését enyhítsék, így talán kevéssé fog kopni... Kombo műtét: artroszkópia, lat.release, és a slusszpoén: vérlemezke-injekció. Erről nem tudom, hallott-e már valaki... A lényeg, hogy a saját véremet sejtmentesítve, besűrítve visszainjekciózzák a térdbe, hátha a növekedési faktorok segítik a gyógyulást. Szóval ez lesz vmikor ősszel, aztán még egy injekció 6 hétre rá, majd 6 hét múlva újabb artroszkópia. Előbb-utóbb csak vége lesz már! Loriana

Névtelen írta...

Update már megint: 2010. október műtét: lat. release, trombocita, és slusszpoénként még medialis meniscus atomnagy kosárfül szakadásának resectioja. 2011. február: újabb med. men.darabka kivétel, trombocita injekció. Az utolsó lett volna, de akadt a térdem, MRI-n egy 1 cm-es meniscusdarabka látszott beékelődve az első és hátsó keresztszalag közé, úgyhogy 1 hét múlva műtötték májusban... Most a másik térdemről készül majd MRI, ez egy végtelen történet asszem. Loriana

Névtelen írta...

Szia!A fertőzés akár honnan odakerülhet,engem már 4x szer műtöttek, és az utolsó műtét pont azért maradt el, mert az orromban találtak baktériumot, és rámehetett volna a térdemre.

Névtelen írta...

Szia

Vegigolvasva az eseted, rajottem, hogy nekem is hasonlo problemam van. Juliusban (2012) elestem a biciklivel,3 honap mulva megmutottek, artroszkopia mutet, egy porc levalt. Azutan 3 hetig ortezis volt a labamon es csak azutan kezdtem el hajlitani a labam. Sajnos nem nagy sikerrel, minden fele terapiat vegigcsinaltam, 60 foknal tobbet nem tudtam hajlitani, ezt is csak nagy fajdalommal. Azota kinlodom (4 honap), visszamentem a dokihoz, O ujabb mutetet irt elo erre a honapra, hogy jobban tudjam majd hajlitani a labam. Teljesen tehetetlen vagyok, rengeteg gyogyszert szedtem es nem haladok semmire. Sokat olvastam a neten, hogy ez a mutet sokat nem fog segiteni a hajlitasban, de bizakodo vagyok.

Szabina írta...

Szia!

Nekem vegulis sokat segitett, miutan behajlitottak a terdem. Nem lett azonnali nagy eredmenye, es meg utana is sokat szenvedtem vele, de aztan vegul elindult a javulas! :)
Kitartas!! Elkepzelhetetlennek tartanam, h hagynak a terded a jelenlegi allapotaban!

Névtelen írta...

Sziasztok! Én új vagyok itt ezen a fórumon,de remélem h vki olvassa a bejegyzésemet és segít megosztani a tapasztalatokat.2022.júniusban már átestem egy artroszkópos meniscus műtéten,( bal térd)ami után pár héten belül semmi gond nem volt.Szóval jól sikerült.Csak sajnos a jobb térdem is panaszos jövő januárban btb plasztikám lesz! Eléggé félek a beavatkozástól! Kérdéseim hogy műtét után kell-e brace-t viselni? mert a dokim mankót irt föl. Mennyi idő mire relative normálisan tudok majd menni? Félek attól is hogy be fog-e gyulladni v sem.Tapasztalatokat kérnék ha lehet köszönöm Ketrin