hétfő, augusztus 31

Squash, krav-maga, kétcsatornás szalagpótlás

Helyzetjelentés

A csendnek egyszerű oka van: nem igazán történik semmi, kb fél éve sem javulás, sem rosszabbodás nincs.

A térdem némi erőltetés után másnap jobban kattog, de nem állandóan, hanem amolyan elgémberedettség-érzés után "kiroppantható". A roppantás fájdalommentes, megkönnyebbültség-érzetet ad, és utána nem is tudom többet roppantani. (Kb ugyanaz, mint amikor a derekamat ropogtatom ki.)

"Fejlődés", hogy a nem műtött térdem hasonlókat csinál, terhelés után recseg-ropog.

Squash

Heti egyszer leugrom squash-olni, és bár az első alkalommal mintha rossz felé mozdult volna a térdem (fájt is), azóta semmi gond nem volt, pedig keményebben is játszom. Aki követ ebben, figyeljünk az alapos bemelegítésre!

Krav-maga

Tudom javasolni térdállapottól függetlenül! :) Bevezető edzésen voltam most szombaton, a guggoláson kívül semmi gond nem volt. Ott is csak némi ropogás ijesztett meg, és inkább csak 90 fokig hajlítva mentem le. Persze lehet, hogy bírtam volna a mélyebbet is...

Hogy kellett volna...

Kollegámnak nemrég szintén szalagszakadása volt, most műtötték, 2-csatornás technikával. Ez viszonylag újkeletű, lényege, hogy két ínt húznak be, jobban szimulálva a keresztszalag laposságát. A srác 2 hét után vígan és fájdalommentesen, térdrögzítő nélkül rohangál, és bejár dolgozni!! Saját szememmel láttam, szenvedéseim után elég nagy szemeket meresztettem.

Hitetlenkedők nyugodtan jöjjenek be, nézzék meg ;)

Köszönöm a kommenteket, írjatok, hogy legyen még több tanulság! Katának gratula a kislányhoz - és jó egészséget az egész családnak!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szevasz!

Bár nekem is ACL-pótlásom volt, és 7 hét után már kocogtam, de ez a 2-csatornás 2-hét után dolgozni járós dolog megdöbbentett. Tatán fúrták át őt is? Csak mert jön a síszezon, és jobb ha tudja mindenki :) De inkább kéz- és lábtörést kívánok, mert egyrészt szerencsét hoz, másrészt ott nincs fél év kegyetlen gyógytorna.. :)

Jani

r1tch írta...

Tatán műtötték őt is, igen -- és nekem is ledöbbentő volt. Mostmár én is a kétcsatornásat választanám, de ez a vonat sajna már elment...

Névtelen írta...

Egy német klinikán csontdugasszal rögzitik a szalagot!!3honapután indulhatnak a sportolok a versenysportágugban!!!

Smirnoff írta...

SZiasztok.
Április 20 körül volt a keresztszalag pótlásom.Nagyon gyorsan gyógyultam,1 hét mankózás max, 3.hónapban elkezdtem futni pár perceket stb. AMi gondom van, az hogy bár elvileg azt érzem, hogy stabil a térdem, mégis amikor leülök pl 1 székre, a sípcsontomat tudom mozgatni előrefelé az izületből.Műtét előtt is ez volt, marhára idegesít, mitől van ez,elvileg nem szakadhatott el újból,mégis fiók effekt van.Vagy máshogy működik az izület műtét után?
Egy barátomal megmozgattam a térdem, állíása szerint stabil a műtött a térdem a másikkal szemben,melynél szintén keresztszalaghiány van.
Vki komment?

Jah, és MRI vizsgálatról tudtok vmit? Mindenképp ki kell dobjak 21 ezret egy felvételért?

Üdv: PÉter

Névtelen írta...

Smirnoffnak!Szerintem keressél fel egy térdspecialistát!!Nekem is volt térdszalagmütétem februárban.Engem Tatán mütöttek a kastély park klinikán.Dr Béres György csinálta a mütétet!A másik térdedet minnél elöbb hozasd rendbe!!Ne halgass senkire,mert az kamu duma hogy szalag nélkül is jo a térded!Elkopnak a porcok a térdedben idő elött!!!!Az Mri velvétel szerintem megér 21000ft!!!

breki_86 írta...

Sziasztok, nekem tavaly dec végén silésnél sielésnél szakadt el elülső keresztszalagom, azóta minden ok, pl térgéppel sielni is tudok futni is, de sajnos foci nem megy és manapság nem az igazi a térdem szoval elhatároztam h februárba megcsinálom ezt a pótlást, első műtétemet az uzsokiba csinálták, csak jókat tudok mondani, de most én is ebbe a tatai klinikába feküdnék be, csak nemtudom h ott kit ajánlotok mint orvost?h lehet őket elérni?én is ilyen 2csatornásat szeretnék,és a mütét mehet akkor télleg tbre?

ÜDv Zoli

r1tch írta...

Zoli: írj mailt, publikusan nem akarok orvosneveket írni, Magyarországon vagyunk...

Névtelen írta...

Szia!

2009.november 8-án megsérültem, és november 30-án megműtöttek Tatán a Kastélypark Klinikán. Elszakadt a bal térdemben az elülső keresztszalag. December 2-án mikor hazaengedtek lecsapolták a térdem és azt mondták hogy ez volt az utolsó (sajnos tévedtek). Két mankó ahogy kell, jegelés, pihenés, stb. De sajnos a térdem folyamatosan dagadt, viszont nem lázasodtam be, a térdemből lecsapolt folyadék sem volt zavaros, és fájdalmat sem éreztem. Ez a térdcsapolásos történet már ott tart, hogy 4szer csapolták a térdem (már kezdem tűpárnának érezni magam)de sajnos eddig úgy tűnik hiába. Szedtem már rá Cataflamot, szúrt be diprophost,de ezidáig hiába folyamatosan vizesedik. Viszont a nyújtás és a hajlitás az orvos és a gyógytornász szerint is tökéletes.

Ezek után csak egy kérdést intéznék a hallgatóság felé:

Szerintetek ez normális??? (már komolyan kezdek aggódni, bár a doki szerint ez még belefér...)

u.i.: természetesen mindenféle terheléstől mentesen is dagadt a térdem...


Bence

r1tch írta...

!Nem vagyok orvos! - de: az én térdem is jó ideig rendesen be volt dagadva; nézd meg a 3.5 hetes fotómat: még az sem látszik, hol van a térdkalácsom. Amellett, hogy bízz az orvosodban, laikusként azt mondom, ha nincs lázad, akkor nincs miért aggódni.

Még most, több, mint két évvel a műtét után is észreveszem néha, hogy hirtelen erőltetéskor (hónapokig nem edzettem majd futok) bedagad kicsit.

De teljes bizonyosságért esetleg menj el másik orvoshoz és kérdezd meg a véleményét.

Unknown írta...

november végén mütöttek kereszt és oldalszallag szakadással . Jelenleg mindanap 1 orát tornázok és nyujtom a lábam mivel nekem nagyon belállt mert a műtét elött se mozgattam vagy 3 hétig :S

Unknown írta...

november végén mütöttek kereszt és oldalszallag szakadással . Jelenleg mindanap 1 orát tornázok és nyujtom a lábam mivel nekem nagyon belállt mert a műtét elött se mozgattam vagy 3 hétig :S mostmár gugolni is tudok :P

Névtelen írta...

Nekem már volt egy keresztszalag pótlásom, de kiderült, hogy rosszul rögzítették és így 2 évvel később ki kell szedni a csavarokat, meg leszakadt egy porcdarab is és 6hónap múlva a pótlást megismételni. Járt már valaki hasonló cipőben?

Névtelen írta...

Engem 4 hete operáltak elülsö keresztszalag-szakadással:)... Már mankó nélkül sétálok, szerencsére jól haladok:) Gábor, a te eseted nagyon sajnálom, tudom milyen lehetett... Nekem ez a 3. műtétem volt, mert előtte már 2x volt szakadásom csak a másik térdemben... Szerintem nagyon fontos az orvos megválasztása. Én mindenkinek ajánlom Székesfehérvárat és Abkarovics Gézát..a LEGJOBB! Mindnekinek jó gyógyulást, és Kitartást!
Dorina