vasárnap, március 23

Válasz egy kommentre

Önző mód egy kis gyorsjelentés előbb, mert nem bírom ki: pénteken (kb egy hónap után) ismét voltam konditeremben, jól megdolgoztatva a lábam. Aznap este mintha be is dagadt volna, másnap fájt, de csak kicsit, és másnap estére már semmi baja nem volt!! Emberek, javulok! Van még itt remény, kéremszépen.

Szóval köszönöm a kommentet, minden olvasói visszajelzésnek nagyon örülök, és szívesen megosztom saját gondolataimat is.

Viszont nem vagyok orvos, ezért mindenképp érdemes egy elismert térdsebésszel konzultálni, még ha a magánrendelő vizitdíját ki is kell fizetni.

Érdekes, amit az MRI eredményed ír, amit én ebből értelmezni tudok:
  • keresztszalagon látszik a korábbi sérülés, de funkcionálisan rendben van (nekem azt mondták, hogy az ACL vagy elszakadni tud, vagy részlegesen szakad, de akkor még tart - olyan, hogy nyúlás, nem létezik)
  • enyhe synovitis (ízületi gyulladás egy formája, bővebben itt és itt) látható rajta
Ember, használd az internetet! Személy szerint utálom az orvosok (főleg "állami" orvosok) azon szokását, hogy minél inkább sötétben tartják a pacienst, éreztetik velünk, hogy ezt mi úgysem értenénk meg, ehhez mi hülyék vagyunk. Akik az én szememben orvosok (az én operáló orvosom is), azok a páciens alázása helyett minden kérdésre részletesen válaszolnak, akár anatómia-órát is tartanak, ha kell.

Szerencsére viszont a latin szakszöveg megértése ma már nem akadály, az interneten minden információ megtalálható - igaz, angolul érdemes tudni. Vagy ezt a blogot olvasni ;)

De témához vissza, de sok szöveg helyett inkább csak néhány gondolat -- és még egyszer: semmiképp se az én véleményemre adj, nem vagyok orvos! :)
  • ha egy sérülés után 2-3 hónap alatt rendbejössz (teljesen panaszmentes leszel), akkor ott - szerintem - nagy hiba nem lehet. Nekem 2-3 hónap gyógytornás kezelés után sem jött rendbe, és fájt ill. instabil volt a lábam
  • nem mindig "megy ki" a térdünk, amikor úgy érezzük, bár pontos leírást nem adtál
  • a szalagod (még ha duzzadt is), az MRI szerint ép -- mechanikailag nem lenne szabad kimennie a térdednek
  • bár ennek nagyon ellentmond, hogy ilyen sokszor instabillá vált a térded. Sajnos az MRI-t kezelő orvos is hibázhat... Ha van fölös 21e Ft-od, szerintem menj el és csináltass másik MRI vizsgálatot. Címek és telefonszámok pl. ebben a fórumban találhatók, én a Bajcsy-n voltam, az orvosom szerint ők vérprofik.
  • amikor még nem tudtam, h szakadt a szalagom és tánc közben kiment a térdem - azaz úgy éreztem, a combcsont fordul, a sípcsont marad helyben, és a térdemben éreztem a "ki- és visszacuppanást" -, akkor nem kellett 3 hét, hogy renbe jöjjek, sőt, mintha jót is tett volna a kimozdulás. Igaz, térdszorítóban voltam, és minimálisan mozdult el; gondolom más a helyzet, ha teljesen kifordul, és erővel kell visszarakni a helyére. (Brrrr, belegondolni is rossz...)
Tehát therápiás javaslatom: menj el profi térdsebészhez. Neveket itt nem szeretnék írni, de netes fórumok tele vannak ajánlásokkal.

Ja, és írj blogot a tapasztalataidról! :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hétfőn, (ápr.1) megyek keresztszalag műtétre, iskolában tornaórán foci közben kirúgták, és elszakadt. Most állok érettségi előtt, de megkockáztatom a műtétet, mert nagyon szeretek focizni, és nem bírok tovább várni. Így is ha minden igaz, 6 hónap múlva tudok legközelebb, de félek több lesz...Te hogy érzed, 6 hónap után menne focizás, keményebb futás, keményebb megterhelés?

Marcello írta...

Szisztok,

Régóta terveztem, hogy én is hozzászólok valamelyik bejegyzéshez. Röviden az én történetem:

Kb. 3 évvel ez előtt kosarazás közben történt a balesetem. Dobás után, ketten érkeztünk a jobb lábamra, a térdem mg nem bírta a 2 súlyt ezért kiugrott... Oltári fájdalmak közepett vonaglottam a pálya szélén. Akkor sejtettem, hogy baj van, de mivel 5 perc múlva elmúlt a fájdalom és lábra is tudtam állni, azt hittem csak meghúzódot a térdem. Vsszaálltam játszani és még legalább 3szor kiugrott a térdem. A 3 utá odajött egy srác és azt mondta: "Szerintem hagyd abba, ha nem akarsz úgy járni mint én" és a térdére mutatott, amin egy jókora műtéti heg volt. Kicsit megszeppentem és az öltözőbe battyogtam. Másnap persze jól bedagadt a térdem, alig tudtam menni. Mivel nagyon ritkán rohanok orvoshoz, ezért a láz és a daganat elmúltával tovább sportoltam, túráztam stb. Ezalatt az időszak alatt legalább 10szer ugrott ki a térdem és egyre instabilabbnak is éreztem (már elég volt egy hirtelen legugolás is, hogy kicsit elmozduljon stb.).

Végül úgy döntöttem, hogy elmegyek egy térd specialistához és megnézetem. Nevek nélkül én a budapesti Sport kórházban rendelő dokit látogattam meg a magánrendelőjében. Ő az fiók tesztet követően gyors diagnózist állapított meg: térd elülső keresztszalag ACL. Javasolt műtét: comb szalaggal pótlás + csavar rögzítés.

A műtétem most októberben volt, szóval frissek az élményeim. A Sport kórház fizikai állapotával fordítottan arányos volt nővérek kedvessége és a doktorok hozzáértése. Profi munkát csináltak, bár hozá kell tegyem, szinte "futószallagon" jöttek a betegek, kvázi rutinjuk az van bőven.

Én személy szerint a műtét után 1 héttel már mankó nélkül jártam, most pedig (2 hét múlva) kölyök kutyát sétáltatok, aki köztudottan húúúúz mint álat :-)

A láb merevítő még rajtam van, de jövőhéten azt is leszedhetem, ha minden jól megy... Alig várom, mert így aludni még most is horror. A láb hajlítást nagyon várom már, bár biztos kellemetlen lesz.

Apropó fájdalom. Nekem maga a műtét és az azt követő lábadozás nem fájt, elviselhető volt. Viszont amikor a térdemből szedték ki a csövet... Az valami hihetetlenül fájt, ordítotam is egy férfiasat + engem katéterezni s kellet, mert nem éreztem Stanley-t a műtét uán pisini meg nagyon kellett ugye. Nem csikizett, mikor kihúzták a katétert :-)

Na röviden ennyi, aki esetleg a Sportba megy műtétre és kérdése van, szívesen válaszlok: m.marcell@vipmail.hu

Üdvözlet minden sorstársnak!

Marcello

Névtelen írta...

Kajak nem tudsz mutet utan kimenni wcre???hanem vár az ágytál??:d