csütörtök, január 24

Még több a reccsenésekről...

Reccsenések apropóján kérdezősködtem a gyógytornászomtól, hogy mik is azok a hegszövetek.

A hegek úgy alakulnak ki, hogy a hiányzó szövetek helyére előbb hosszanti szálak nőnek (?), majd a hegesedés során erre tapadnak rá szövetsejtek, heget képezve. Az ízület mozgatása azért lényeges, mert mozgatás közben az útban levő hegszövetek "lekopnak", eltűnnek az útból. Viszont ezért is fontos, hogy ne legyen túlerőltetve a térd, mert akkor a hasznos szöveteket is károsíthatjuk. A szalagról nem is beszélve.

Lassan négy hónapos lesz a térdem, és kezdtem gondolkozni, hogy ilyen idős korban bizony néhol (külföldön) már hagyják sportolni az embert. No ennek utánajártam: rossz hírem van. A négy hónap utáni sport teljesen irreális, esetleg nagyon gyenge futás mehet. Még a hat hónapos gyógyulási idő is bőven marketingduma!! Ugyanis 18-24 hónapot mondanak teljes gyógyulásra, addig még bőven nem 100%-os az új szalag. Persze még mindig jobb, mint ha nem lenne ott semmi, de emberek, ne dőljetek be a 6 hónapnak! 6 hónap után tényleg újra lehet kezdeni a sportot, de nem ugyanazzal az intenzitással, és két évig bizony nagyon kell vigyázni a lábra.

Hozzátenném még azt is, hogy izomerősítésre viszont életünk végéig szükség lesz. Az ok baromi egyszerű: az egészséges keresztszalag a feszítés mértékéről visszajelezve gerinc-reflexeket vált ki, ami a combizmokat automatikusan megfeszíti a megfelelő stabilitás elérése érdekében. Szalag nélkül viszont ezek a reflexek hiányoznak, és célzott torna (vagy bármily más erősítő mozgás, pl bringa, tánc, síelés, stb) nélkül szép lassan elsorvadnak az izmok. Én szóltam.

Nincsenek megjegyzések: