péntek, október 19

Gyógytorna 2

Szépen javul a térdem, az előző alkalomhoz igen hasonló gyakorlatokat kellett csinálnom. Nagyon kellemes élmény, hogy először éreztem a teljes combizmomat megfeszülni! Viszont egyre vékonyabb a combom, a kerülete már 4-5 cm-rel kisebb, mint a bal lábamon.

Ebben nagy változást nem is szabad várni az elején. Az izmot simán vissza lehetne hozni, de most a térdízület a szűk keresztmetszet. Alapszabály, hogy csak annyira szabad a lábat terhelni, amennyire az ízület is bírja; amint elkezd fájni, enyhíteni kell, vagy abba kell hagyni a gyakorlatot.

A térdem meg lett dicsérve, amikor nyújtott lábbal leülök és megfeszítem a combom, felemelkedik a sarkam! Ezt kb a második hét vége felé vettem észre itthon, a gyógytornász szerint sokaknak a nyolcadik héten sem sikerül még.

Fontos a térdrögzítő helyes állása, hogy a csukló az valóban a térd tengelyénél legyen. De mivel az ember lába lefelé keskenyedik, a rögzítő nagyon könnyen le tud csúszni - és ekkor meg pont, hogy jobban feszíti a térdet hajlításkor, ami még rosszabb, mintha rögzítő nélkül hajlítanám.

Saját megoldásom erre, hogy torna előtt a vádli feletti tépőzárat húzom meg erősen, mivel a vádli kicsit szélesedik lefele, így akadályozza a lecsúszást. De ezt sem lehet tartósan, mert így pont a vágott seb felett szorul meg a kötés, és 1-2 óra után már a seb elkezd színt váltani - ami gondolom nem egészséges.

Anyway, ha minden jól megy, akkor már csak egy hét, és rá lehet állni!

Nincsenek megjegyzések: