vasárnap, október 7

Lachman és asztalfiók teszt

Először is, mi az az elülső keresztszalag:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anterior_Cruciate_Ligament

ACL-sérülés gyanús térdet alapvetően Lachman- és asztalfiók tesztekkel szoktak vizsgálni, melyek a sípcsont (tibia) előre irányba (anterior) való elmozdulását teszteli, mely mozgást az ép ACL akadályozna meg.

Lachman teszt: kb 30 fokos szögbe hajlítják a térdet, két kézzel megfogva a sípcsontot erővel megpróbáljuk előre húzni.

Asztalfiók ("anterior drawer") teszt: térd 90 fokban, behajlított könyökkel megrángatjuk előrefelé, megnézzük mennyire mozdul ki (mint egy asztal fiókja, mennyire lehet kihúzni).

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lachman_test
http://en.wikipedia.org/wiki/Drawer_test

Érdemes még YouTube-on is ezekre ("lachman test", "anterior drawer test") rákeresni, kitűnő példákat lehet látni, amíg még működik, link itt: http://youtube.com/watch?v=VqekkznP-Lw A videó nagyon félelmetes, pedig érzésre egyáltalán nem rossz.

Viszont ezen tesztek legnagyobb problémája, hogy kifejlett combizomzat esetén (például intenzív tánc, ugye...) az izmok is stabilizálhatják a sípcsontot. Ekkor az orvosok csípőből rámondják, hogy rendben van a térdszalag. Kétely esetén magánrendelőből (és külföldön) rögtön MRI-re küldik a pácienst, mely a térd szöveteit is kitűnően megjeleníti (röntgenen ugye csak a csontokat látni). Németországban nem szórakoznak, rögtön CT-vel kezdenek...

Érdekesség: http://sciencelinks.jp/j-east/article/200223/000020022302A0839053.php - itt írnak egy új diagnosztikai módszerről, mely az Achilles ín feszességéből következtet az ACL állapotára.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A CT is csak a csontokat látja...
Üdv: Zsófi

Névtelen írta...

Egyébként tök jó ez az oldal! :-)
Zs